Miksi esiintyvälle taiteilijalle pitää maksaa työstään?

Miksi esiintyvälle taiteilijalle pitää maksaa työstään?

Tunteeko kukaan timpuria, lääkäriä, sähkömiestä, graafista suunnittelijaa tai insinööriä, joka lähtee töihin ilman palkkaa? Minä en. On kuitenkin enemmän kuin tavallista, että esiintyviltä taiteilijoilta oletetaan ilmaista työskentelyä. Eikä sekään vielä riitä – työn on oltava laadukasta ja ammattimaista. Tilaaja ei suinkaan vaadi ilmaistyötä ilkeyttään, vaan hän on todennäköisesti täysin tietämätön siitä, mitä esiintyvän taiteilijan työhön kuuluu.

pexels-photo-60783.jpeg

Intohimolla ei makseta vuokraa

On hyvä muistuttaa, että keikkailu on artistin työtä, ja se voi olla ainoa työn muoto, josta esiintyjä saa tuloja. Jos tilaamasi artisti saisi hurjia tuottoja Spotifyin soittolistoilta, radiosoitoista ja levymyynnistä, hän ei todennäköisesti olisi saavutettavissasi. Kuten muillakin ihmisillä, hän maksaa saamistaan keikkapalkoista laskunsa, lainalyhennyksensä ja vuokransa.

Keikkailu on tulon lähteenä epävarmaa, sillä työ koostuu keikkailevan artistin yksittäisistä keikoista. Hän ei myöskään saa korvausta keikasta, jos ei mene keikalle, vaikkapa sairauden takia. On kyse siis sitten bändin musakeikasta, tuliesityksestä, sirkus esityksestä, synttäriprinsessan visiitistä, tanssiesityksestä, näkee artisti kuin artisti suuren vaivan lyhyttäkin keikkaa varten.

Valmistelu

Tilaajaa saattaa hämätä se, että hän näkee vain pyramidin huipun: bändi soittaa 3h, saa satasen ja saa vielä vaatii murkinat päälle.

Eniten aikaa taiteilijan kuin taiteilijan työssä vie valmistelu. Keikkaileva bändi harjoittelee soittamiaan ja laulamiaan kappaleita tuntikaupalla ennen keikkaa. Kun on harjoiteltu kimpassa vaikka yhteen hääkeikkaan 40 biisiä, on tästä toki hyötyä seuraavalla keikalla, jolloin ei tarvitse harjoitella yhtä paljon. Bändin täytyy kuitenkin kokoontua ja vähintään käydä biisit läpi. Voi olla, että laulajaa varten joitakin biisejä joudutaan nostamaan tai laskemaan, joudutaan etsimään uusia nuotteja jne.

wedding-marriage-couple-love-46238.jpeg

Aikaa kuluu myös treeneihin ja keikoille matkusteluihin, mikä saattaa olla bändeillä hyvinkin monimutkaista: ”Ensin esiintyjä vie lapset hoitoon jokaiseksi harjoituskerraksi ja keikkapäivänä yöksi, ajaa takaisin kotiin meikkaamaan ja pukeutumaan, kitaristi hakee basistin ja rumpalin ja he roudaavat varastosta- joka kenties on toisessa kaupungissa – keikkavehkeet pakettiautoon, sitten ajetaan takaisin hakemaan laulaja, sitten suunnistetaan keikkapaikalle… Sama rumba tehdään takaperin yöllä paluumatkalla… Ja kaikki tämä tapahtuu yleensä vieläpä henkisesti omituisessa ”taiteellisessa” tilassa, jossa esiintyjät keskittyvät, kertaavat esitysnumeroaan, ehkä jännittävät esiintymistä jne…  Seuraava päivä kuluu palautuessa valvomisesta jne… ” You get the picture. On siis tavallista, että yksi esiintyvä artisti käyttää yhden keikan valmisteluun jopa 10-15h ajastaan. Kun jäseniä on 3-5, pitää tietenkin jokainen esiintyjä ottaa huomioon.

Lisäksi bändillä on kuluja. Heillä saattaa olla vuokrattuna harjoittelutila – sillä treenaaminen ei onnistu kerrostalon olohuoneessa. Kuluja kertyy myös plektrojen, piuhojen ja muiden musavehkeiden hankinnassa, nuottien ja sanojen tulostelussa jne sekä tietenkin tuhansia maksavien PA-laitteistojen ja soittimien hankintoihin. Kunnianhimoisimmat laulajat maksavat vielä laulutunneista kymmeniä euroja tunnissa ja käyttävät aikaa biisien ulkoa opetteluun. Lisäksi tietenkin tarvitaan uusia vaatteita, naiset tarvitsevat yleensä meikkejä ja kenkiä, kynsi- ja ripsihuoltoa, sillä keikalle ei mennä missä tahansa ryysyissä. Aikaa ja rahaa menee myös usein keikkamyyjän provisioon, markkinointiin, valokuvauksiin, julisteisiin, kirjanpitoon ja laskutukseen.

Näkyvyys ei lämmitä laskunmaksu-päivänä

Harva tilaisuus tai tapahtuma tuo artistille sellaista näkyvyyttä, että se korvaisi palkan. Keikalle tuleminen vaatii artistilta kuitenkin jonkin verran työtä ja rahaa, eli näkyvyydellä ei makseta keikkaan kuluneita kuluja. Kuitenkin todella moni taho tarjoaa ”mahdollisuutta päästä esiintymään” ja yleisöä. Sen ei pitäisi mennä niin.

pexels-photo-929285.jpeg

Väitän, että jos artisti haluaa näkyvyyttä hän voi mennä alasti huutamaan torille pulujen keskelle. Sillä pääsisi varmasti näkyviin. No, kenties, jos on perustanut aivan uuden poikkitaiteellisen yhtyeen, eikä tilaajan yleisö ole kiinnostunut kuuntelemaan sen erikoista uutta musiikkia, artisti varmasti joutuu menemään ilmais- tai ns promootio-keikalle saadakseen itsensä tunnetuksi. On ymmärrettävää ja itseäkin artistin näkökulmasta joskus houkuttaa mennä esiintymään vapaaehtoisesti johonkin tapahtumaan, jos on itse vain hyvin innoissaan siitä, mutta kuluja kun joka tapauksessa kertyy, niin kyllä ne rahat on jostain hankittava. Mutta sekin on tosiasia, että jos yksi artisti menee esiintymään ilmaiseksi, tilaaja odottaa sitä ilman muuta muiltakin artisteilta. Ilmaiskeikalle menevä artisti ei siis tee hyvää kollegoilleen.

On olemassa paljon tapahtumia, joissa edes järjestäjät eivät saa palkkaa. Näihin on ymmärrettävää, että pyydetään artisteja hyväntekeväisyys meiningillä. En sano, että se olisi helppoa, mutta voisivatko tällaiset tapahtuman järjestäjät harkita esimerkiksi sponsorin hankintaa (omiin) sekä esiintyjien kuluihin? Voisivatko yritykset ostaa mainospaikan (tai vastaavan) tapahtumaan ja maksaa siitä tilatun artistin laskun? Sponsoreitahan hankitaan muihin kuluihin, kuten tekniikkaan, aitauksiin, baarityöntekijöille jne ja sitä pidetään itsestään selvänä. Tietenkään aihe ei ole musta-valkoinen.

Esimerkki tosielämästä

Tässä esimerkki siitä, mitä tapahtuu, kun tilaat artistin keikalle.

CASE 1. Tulitaide-ryhmän keikka festareilla. Kesto 20 minuuttia.

Kokoonpanosta kaksi tuliartistia tilattiin keikalle 500 km päähän asuinkunnastaan. Hinnaksi sovittiin 700 eur + matka-ym kulut. Tilaus tapahtui noin kaksi kuukautta ennen tapahtumaa. Artistit alkoivat heti suunnittelemaan, minkälainen esitys sopisi juuri kyseiseen tapahtumaan.

Noin kuukautta ennen keikkaa toinen artisteista teki ilmoituksen tuliesityksestä tapahtuman paikalliselle palo-asemalle. Tätä varten hän onki tietoja tapahtuman järjestäjältä. Artisti kävi myös läpi, että ryhmän oma vaahtosammutin ja palopeitteet ym olivat kunnossa ja ajan tasaiset. Tähän työhön hän käytti suurinpiirtein 4h.

Pari viikkoa ennen keikkaa sovittiin kokeneiden artistien kuivaharjoitukset. Toinen artisteista kävi kaupoilla ostamassa tarvittavia aineita ja välineitä. Tähän meni n 2h. Harjoituksiin piti odottaa sopivaa säätä, ettei tuulisi liikaa eikä sataisi, sillä harjoitukset tapahtuvat tulitaiteessa ymmärrettävästi ulkona. Harjoituksissa treenattiin kuviot ja vuorot ja käytiin läpi mahdolliset vaaratilanteet. Harjoitus-sessioita oli yhteensä 3, joista yksi oli keikkapäivää edeltävänä päivänä kenraaliharjoituksena. Harjoituksiin meni yhteensä 4,5h per henkilö.

pexels-photo-266429.jpeg

Keikkapäivänä ajettiin 500km keikkapaikalle. Tähän kului yhteensä 6,5h per suunta pysähdys- ja ruokataukoineen. Keikkapaikalla käytettiin noin 30 min aikaa maskeerauksiin ja vaatteiden vaihtoon ja yhteensä 30 min välineiden valmisteluun ja puhdisteluihin ja lastaamiseen. Yhteensä 20 minuutin keikkaa varten tehtiin siis 15 ihmistyötuntia valmistelua, istuttiin autossa 13 h. (Lisäksi tulitaiteessa on aina omat vastuunsa ja riskinsä. Artistit joutuvat ylläpitämään palosammutustaitojaan, vakuuttamaan itsensä ja varauduttava vammoihin ja vahinkoihin.)

Kokonaisuutena siis tilaaja maksoi 28 h ja 20 minuutin työstä 350 eur per artisti. Kuulostaako paljolta? Tämä oli artistin näkökulmasta alihinnoiteltu, mutta tilaajan mielestä niillä rajoilla, mitä oli valmis maksamaan. Jos kyseessä olisi ollut graafikon tai sähkömiehen laskuttama duuni, olisi hinta ollut lähempänä 1000 eur per työntekijä + 24% alv, eikä hinnasta oltaisi neuvoteltu. Esiintyvissä taiteissahan alv on 0%.

Mistä kannattaa lähteä?

Voit budjetoida 150-400 euron verran palkkiota per esiintyvä taiteilija riippuen genrestä ja tilaisuudesta. Ja nyt puhutaan ammattimaisesti taidetta harjoittavista, kokeneista esiintyjistä – julkkikset ovat tietenkinluku erikseen. Pieniin keikkoihin sisältyy (järkevällä kannattavuus-matematiikalla) n 10-15h valmistelua/artisti ja työskentelyä tapahtumassasi. Lisäksi tilaajan kuuluu maksaa matka- ja ravintokulut ja järjestää esiintyjälle sopiva backstage, eli tila, missä esiintyjä saa rauhoittua, hengähtää, lämmittää äänensä, virittää soittimensa ja keskittyä esiintymiseensä, jotta se voisi olla paras mahdollinen. Ota huomioon, että artisti maksaa tästä itse esiintymisasunsa, ym ylimääräisen, mitä haluaa tai tarvitsee. Näihin, kun tilaaja osaa varautua, ollaan jo hyvillä vesillä.

%d bloggaajaa tykkää tästä: